Halk arasında kum falı olarak da bilinen remil falı kökeni çok eskilere dayanan bir fal türüdür. Bu fal türüde yıldıznamede olduğu gibi ebced hesabına dayalıdır fark olarak ise kağıt değil kum kullanılır ve yorumlamalarda kum üzerinden yapılır. Bu falı bakan kişiye falcı değil Remal olarak hitap edilir. Her ne kadar kolaymış gibi görülse de işinin uzmanı kişiler tarafından bakılmalıdır yetersiz bilgili insanlar tarafından bakılması mümkün değildir.
Remil dökülmeden, yani kum falı bakılmadan önce uyulması gereken kurallar, kişilerin abdesti olması, üstlerinin ve Remil dökülecek yerin temiz olması, havanın güneşli ve güzel olması, yağmur kar ve bulutlu olmaması, kişinin kıbleye dönük olması, kişinin çok tok olmaması ve niyete çok iyi odaklanması gerekir. Ayrıca, kötü sayılan saatlerde Remil atılmaması gerekir. Bu işle zamanında Danyal meşgul olurmuş.
Ve eskiden şekiller parmakla çizilirmiş. Remil atmaya başlamadan önce, 1 Ayetel kürsi, 3 Latif, 3 İhlas, 1 Fatiha dualarını okumak gerekir. Ardından kum falı bakılmaya başlar. Herkesin bakamayacağı ilim isteyen bir iştir. Kum falı yorumlamak bilen tarafından kolayca yapılır. Esası nokta olan Remil, her iki noktada bir çizgi demektir. Bu nokta ve çizgilerle bazı şekiller yapılır. Bu şekillerin burçlarla oranları tespit edilerek, yorumlar çıkarılır. Bu fal çok eski zamanlarda, ruh gücü yüksek kişiler tarafından bakılırdı.